Дитячі садки

Після розпаду Радянського Союзу більшість дитячих садків закрили. Багато дітей виховуються на вулиці. З 1997 по 2007 роки благодійні організації при римсько-католицькій церкві заснували 9 дитячих садочків на Закарпатті. Зараз краще становище, але ще все 70% дітей не має можливості ходити в садочок саме із за відсутністю закладів. Біля морального виховання, яке дістають діти в наших садочках, у батьків є можливість працювати. В багатьох випадках беремо дітей з бідних сімей і Карітас бере до уваги саме такі сім’ї, надаючи їм допомогу.

1. Дитячий садок «Святої Катерини» в с. Фанчиково (Виноградівський район)

Організація заснування закладу є заслугою о. Тігомеру OFM (місіонер з Угорщини). Будинок для цієї цілі був куплений з допомогою австрійських та французьских організацій. Садок відкрився в 2003 році з 25 дітьми. З 2003 року діяльність садочку було фінансовано з допомогою закордонних проектів та різних пожертвувань. З 2007 року держава почала виплачувати зарплату працівникам, що становить 55% всього кошторису. Все більше і більше дітей хотіло записатися в садок і тому в 2007 році вже 40-, а в 2008 році 62 дітей ходять до закладу. Була потреба в розширенні приміщень. З цієї цілі римсько-католицька церква передала частину приміщень місцевої фари. На наступний рік, протестанська церква так само запропонувала декілька приміщень фари (ці будівлі розташовані по сусідству з дитсадком). Заклад дає роботу для 14 працівників. Кошти: 2,85 EUR/дитина/день

2. Дитячий садок «Святого Франциска» в смт. Королево (Виноградівський район)

Організація заснування закладу є заслугою О. Павла OFM (місіонер з Угорщини). В 1998 році дитсадок був відкритий в одній з частин приміщення римсько-католицької фари (держава віддала ці приміщення в 1996 році) з 25 дітьми. З 1998 року діяльність садочку було фінансовано з допомогою закордонних організацій та різних пожертвувань. З 2007 року держава почала виплачувати зарплату працівникам, що становить 60% всього кошторису. Все більше дітей хотіло записатися в садок, так з 2007 року кількість дітей зросла до 40 осіб. Заклад дає роботу для 14 працівників Кошти: 3,37 EUR/дитина/день

3. Дитячий садок «Святого Йосипа» в м.Виноградово

Організація заснування закладу є заслугою о. Тігомера OFM (місіонер з Угорщини). Дитсадок був відкритий в 1998 році. Будинок на цю ціль дала місцева влада, тепер це приміщення є власністю Виноградівського Карітасу. З 1998 року діяльність садочку було фінансовано з допомогою закордонних організацій та різних пожертвувань. З 2007 року держава почала виплачувати зарплату працівникам, що становить 60% всього кошторису. Зараз в дитсадок ходить 50 дітей, але все більше дітей хочуть записатися, тому з 2009 року відкриється ще одна група. Заклад дає роботу для 12 працівників. Кошти: 2,60 EUR/дитина/день.

4. Дитячий садок «Святої Єлизавети» в смт. Буштино (Тячівський район)

Організація заснування закладу є заслугою Микуляк Василю, директору Тячівського Карітасу. Будинок на цю ціль дала місцева влада, тепер це приміщення є власністю Буштинської римсько-католицької громади. Садочок відкрився в 2001 році. З цього часу діяльність закладу було фінансовано з допомогою закордонних організацій та різних пожертвувань. В дитсадку на даний час нараховується 42 дітей. Заклад дає роботу для 13 працівників. Кошти: 2,60 EUR/дитина/день. Державну допомогу заклад не дістає.

5. Дитячий садок «Святої Анни» в смт. Солотвино

Організація заснування закладу є заслугою о. Домонкош ОР (місіонер з Угорщини). Дитсадок відкрився в 2002 році, в одній частині римсько-католицької фари. З цього часу діяльність закладу було фінансовано з допомогою закордонних проектів та різних пожертвувань. В дитсадку на даний час нараховується 45 дітей. Заклад дає роботу для 14 працівників. Кошти: 2,85 EUR/дитина/день. Державну допомогу заклад не дістає.

6. Дитячий садок «Теодора Ромжі» в смт. Великий Бичків (Рахівський район)

Організація заснування закладу є заслугою о. Домонкош ОР (місіонер з Угорщини). Будинок на цю ціль дала місцева влада (тоді це було старе приміщення не діючого садку), тепер це приміщення є власністю великобичківського карітасу. Приміщення треба було обновити. Садок був відкритий в 2000 році. З місцевою владою було домовлено, що вона бере на себе витрати по виплаті зарплати, а Карітас забезпечує інші витрати (харчування, комунальні послуги, будівництво). Але в березні 2005 року влада несподівано перервала допомогу і тому три місяці працівники працювали без зарплати. В тяжкому становищі допомогу дістали від Фонду Францисканської Місії на Закарпатті, фонд допомагає і зараз, так як державні структури і досі не обновили допомогу. Але цей стан нажаль є дуже невизначений і може призвести до закриття дитсадка. В дитсадку на даний час нараховується 30 дітей. Заклад дає роботу для 11 працівників. Кошти: 2,9 EUR/дитина/день.

7. Дитячий садок «Святого Антона Падуйського» в смт. Кобилецька Поляна (Рахівський район)

Організація заснування закладу є заслугою о. Домонкош ОР (місіонер з Угорщини). Будинок на цю ціль дала місцева влада (тоді це було старе приміщення не діючого садку), тепер це приміщення є власністю римсько-католицької громади Кобилецької Поляни. Будівля була в дуже поганому стані, тому треба було обновити. Садок був відкритий в 2001 році. З місцевою владою було домовлено, що вона бере на себе витрати по виплаті зарплати, а Карітас забезпечує інші витрати (харчування, комунальні послуги, будівництво). Але в березні 2005 року влада несподівано перервала допомогу і тому п’ять місяців працівники працювали без зарплати. Становище було дуже важким, тому що більшість працівників були єдиними в сім’ї які мали роботу. В тяжкому становищі допомогу надав Фонд Францисканської Місії на Закарпатті, фонд допомагає і зараз, так як державні структури і досі не обновили допомогу. Але цей стан нажаль є дуже невизначений і може призвести до закриття дитсадка. В дитсадку на даний час нараховується 24 дітей. Заклад дає роботу для 9 працівникам. Кошти: 4,25 EUR /дитина/день.

8. Дитячий садок в с. Клинова Гора (Виноградівський район)

Організація заснування закладу є заслугою о. Павла ОFM (місіонер з Угорщини). Дитсадок відкрився в 1997 році. Будинок знаходиться у власності місцевої влади і тому за комунальні послуги платити не треба. З 1997 року і на даний час діяльність закладу було забезпечено з допомогою закордонних організацій та різних пожертвувань. З 2002 року держава почала виплачувати зарплату працівникам, що становить 60% всього кошторису. На даний час є 15 дітей в закладі. Заклад дає роботу для 7 працівників. Кошти: 2,46 EUR/дитина/день.

9. Дитячий садок в смт. Ясіня (Рахівський район)

Організація заснування закладу є заслугою Франц Ігнатія, директора ясінського карітасу. Дитсадок відкрився в 2007 році. Приміщення садочку було збудовано з допомогою закордонних пожертвувань, власником будівлі є Ясінська римсько-католицька громада ( в приміщенні діє і школа). Держава виплачує зарплату, комунальні послуги і харчування. Карітас обновляє будівлю, забезпечує наглядними засобами. Так як Ясіня має велику територію, тому директор карітасу кожний день возить дітей до садочку і назад з допомогою мікроавтобуса. Зараз в садочку нараховується 44 дітей і 9 працівникам надає роботу заклад.