Діти-сироти. Дитячі будинки сімейного типу

В Україні на даний час зареєстровано більш ніж 100 000 дітей, які залишились без батьківської опіки. Однак за неофіційними даними це число є значно більшим. На Закарпатті зареєстровано 1672 дітей-сиріт (статистичні дані з січня 2008 року), їх число постійно росте (за півтори року зросло на 200). Значна частина дітей-сиріт живе у великих державних інтернатах. Наша ціль, щоб ці діти потрапили в дитячі будинки сімейного типу або в сім’ї. За останні 10 років на Закарпатті відкрилися 25 дитячих будинків сімейного типу, в яких зараз виховується 172 сиріт. До римсько-католицької церкви відноситься 7 будинків.

1. Дитячий будинок сімейного типу ім. «Святого Гавриїла» в Великому Березному.

Заснування будинку пов’язано з іменем сестри Анастасії (сестра місіонерка з Словакії). Будинок для цієї цілі був куплений з допомогою закордонних спонсорів. Дитячий будинок сімейного типу був заснований в 1999 році Наталією Ревай, директором карітасу у Великому Березному. Вона стала вихователем цього дому. В роботі допомагає її чоловік і сестри з монастиря, які живуть по сусідству. З 1999 по 2006 року фінансування будинку в першу чергу проводилось завдяки допомозі чешського карітасу з міста Зноймо. З 2006 року будинок вже дістає державну допомогу, з якої вистачає на харчування, одягання і на комунальні послуги. Труднощі полягають в ремонтах будинку, в транспортуванні дітей, т.п. Взагалом ці проблеми є і в інших наших будинках. Зараз тут виховується 7 сиріт. Недавно були замінені старі вікна та двері на нові, а в двох приміщеннях зроблено ремонт.

2. Дитячий будинок сімейного типу «ім. Цариці Миру» в Великому Березному

Заснування будинку тут теж пов’язано з іменем сестри Анастасії (сестра міссіонерка з Словакії). В цьому випадку будинок для цієї цілі теж був куплений за допомогою закордонних пожертвувань великоберезнянським карітасом в 2000 році. Це був невеликий будинок, тому було добудовано декілька кімнат. Відкриття було в 2003 році і діяльність було передано організації «Посмішка як дарунок» (Ужгород), які знайшли доброго вихователя в особі Мирослави Мойдич. Фінансування будинку проходило завдяки чеським сім’ям які на відстані «адаптували» кожного з сиріт. Так як і другі дитячі будинки, з 2006 року будинок вже дістає державне фінансування, тим самим забезпечуючи витрати на утримання. На даний час виховується 10 сиріт.

3. Дитячий будинок сімейного типу сім’ї Бургер в Мукачеві.

Заснування будинку є заслугою єпископа Антал Майнека та Йосипа Тегзе, директора обласного карітасу. Будинок на цю ціль був закуплений в 2001 році, який тоді був в поганому стані. Після закінчення ремонту в 2002 році в будинку відкрився дитячий будинок. Батьками-вихователями стало молоде подружжя Євген та Жужа Бургер, які почали виховувати 3 дітей сиріт. З того часу минуло 6 років і сьогодні подружжя виховує 8 сиріт і має 3 власних дітей. Ще в 2005 році єпископ дістав в подарунок мікроавтобус з Німеччини, який подарував будинку. Функціонування будинку від самого початку було завдячено багатьом невеликим пожертвуванням, які надходили головним чином з Угорщини. Так як і другі дитячі будинки, з 2006 року будинок дістає державне фінансування, тим самим забезпечуючи витрати на утримання (харчування, одяг, комунальні послуги). За останні три роки з допомогою обласного карітасу змогли відремонтувати частину зовнішньої сторони будинку, в двох кімнатах було виготовлено галереї (є більше місця для спання), були зроблені додаткові туалети, душові кабіни, а також вдалося перекрити дах. На даний час проходять роботи по виготовленню мансарди.

4. Дитячий будинок сімейного типу ім. «Святого Франциска» в Хусті

Заснування будинку є заслугою старанням Корнелії Кващук (жителька Хуста, вихователька будинку), о. Гідас Ференцу OFM (францисканець-міссіонер з Угорщини) і Йосипу Козьма, директору хустського карітасу. Будинок в орендне користування на 25 років дала місцева влада. З 2001 по 2006 рік утримання будинку є результатом добродушливої донорської діяльності закордонних організацій та особистих пожертвувань. З 2006 року будинок головним чином утримує держава. На даний час в будинку є 10 дітей-сиріт та 2 власних дітей.

5. Будинок сімейного типу сім’ї Лелекач в с. Ратівці (Ужгородський район)

Заснування будинку є заслугою єпископа Антал Майнека, Арпада та Марії Біров, жителів села Ратівці. В 2003 році розпочалося виготовлення проектів майбутнього дитячого комплексу, який дістав назву «Святого Архангела Михаїла». Планувалося побудувати всього 4 дитячі будинки сімейного типу, один реабілітаційний центр і один центральний адміністративний корпус. Будування виконувалося з допомогою закордонних спонсорів. Держава фінансувала придбання меблів. Перший будинок відкрився в жовтні 2006 року. Держава також забезпечує більшу частину утримання дитячого будинку (харчування, одяг, комунальні послуги), а також подарувала один мікроавтобус. Зараз виховується 7 дітей сиріт. Завдання вихователів взяло на себе молоде подружжя з Ратівці, яким допомагають їхні батьки. Сама велика проблема це те, що нема питтєвої води (хоча вода надходить з 50 метрової глибини), а для купівлі спеціального фільтру немаємо достатньо фінансів.

6. Будинок сімейного типу сім’ї Югас в с.Ратівці (Ужгородський район)

Цей будинок, подібно до попереднього, розташований на території дитячого комлексу «Святого Архангела Михаїла». Будинок був побудований також за допомогою закордонних організацій. Більшість робіт вели Біров Арпад і Марія. Вони організували і вели будівництво. В цій справі допомагав також обласний карітас написаннями проектів і організацією надходження благодійних пожертвуваннь.

Будинок відкрився в грудні 2007 року. На даний час 8 сиріт та 2 власних дітей виховуються в закладі. В функціонуванні будинку головну частину витрат взяла на себе держава. Дітей виховує подружня пара середнього віку. У дитячого комплексу є проблеми через відсутність огорожі (треба будувати 450 метрів) і ця проблема роками не розв’язана.

7. Будинок сімейного типу сім’ї Вербоцкі в с. Ратівці (Ужгородський район)

Третій будинок сімейного типу на території дитячого комплексу імені «Святого Михайла» відкрився 15 грудня 2009 року. Батьки цього будинку – Вербоцкі Ференц та Беата, це подружжя з с. Ратівців. В сім’ї всього 11 дітей, двоє власних та 9 прийомних. Діти прийшли з державних будинків для дітей-сиріт, серед них є брати та сестри, а також одинокі діти які жили з народження в державних дитячих будинків.
Фінансування та будівництво третього будинку в більшості завдячуємо закордонним пожертвуванням. Будівництво відбулося під керівництвом сім’ї Біров Арпада та Марії. В дитячому комплексі «Святого Михайла» для дітей-сиріт організовуються різні програми, які роблять цікавішими дні: діти беруть участь в скаутських програмах, вивчають народні пісні, ходять на уроки танців.

8. Дитячий будинок сімейного типу ім. «Святої Єлизавети» в смт. Середнє

Організація заснування будинку пов’язана з іменем Мирослава Дуди, який є директором організації «Посмішка як дарунок» (Ужгород). Будинок на цю ціль подарувала сестра кармелітка, яка є родом з Середнього. Було добудовано декілька приміщень і весь будинок було оновлено. Найбільша допомога приходила з Словакії і Чехії (Карітас Зноймо). Будинок був відкритий в листопаді 2007 році, але через короткий час молоді вихователі злякалися від довготривалої і відповідальної роботи. Через декілька місяців (в червні 2008 року) вдалося знайти вихователів, які здається здатні добре виконати це завдання. На даний час в будинку виховується 8 дітей. Одна монахиня (Конгрегація Ісуса) є духовним провідником будинку. Держава підтримує утримання будинку.

Римсько-католицька церква допомагає дітям-сиротам не тільки організацією заснування дитячих будинків, але й підбадьорює сімей усиновляти дітей-сиріт. Усиновлення на Україні є великим бюрократичним процесом. Сім’ї, які не мають своїх дітей, або зважуються брати на себе такі завдання з інших причин, нерідко спотикаються в кам’яну стіну і взагалі не можуть розв’язати ці проблеми. Різні органи влади які мають співвідношення до процесу усиновлення або взяття на виховання дітей-сиріт часто дають протилежну інформацію про одну й ту ж справую. Цього року декілька наших товаришів заснували благодійний фонд ( В наших руках майбутнє). Допомагають сиротам рекламуванням усиновлення а також сім’ям, які бажають усиновити або взяти на виховання дітей-сиріт, надають точну інформацію про можливості. Якщо усиновлення спотикається з матеріальними труднощами, то в цьому випадку допомагає обласний карітас. В жовтні 2008 року народилися перші результати цієї діяльності- 2 дітей сиріт потрапили в сім’ї.