Xаритативні їдальні

Число бідних в Україні і досі було велике, але внаслідок світової економічної кризи їх число зростатиме. Римсько-католицька церква піклується про найбідніших в першу чергу через мережу харитативних їдалень. Правда що це завдання відноситься до держави, але досвід показує, що держава не знає належним чином виконати це завдання. Державні безкоштовні їдальні існують в набагато меншій кількості ніж була б необхідність, крім цього деякі з них є лише на папері.

1. Харитативна їдальня в м. Ужгород.

Організацію заснування закладу завдячуємо о. Домонкош ОР (місіонеру з Угорщини). Їдальня відкрилася в 2001 році. На початку заклад діяв на Ужгородській фарі римсько-католицької церкви, потім їдальня переселилася в інше приміщення. З самого початку і до тепер діяльність закладу було фінансовано з допомогою закордонних пожертвувань. Три рази на тиждень готують 80 обідів, з яких 50 обідів розвоз’ять легковою машиною. За другими обідами приходять нужденні особисто. Готують обіди добровільно пенсіонерки. Крім обідів, кожного тижня 200 булочок розносить кухня в лікарню онкохворим. Кошти: 1,06 EUR/обід/день. Державну допомогу заклад не дістає.

2. Харитативна їдальня в м. Мукачево

Організація заснування закладу є заслугою Свіріда Івана, жителя Мукачева і о.Іштвана Погань (місцевому священику). Будівлю, в якій є заклад, подарувала одна особа церковній громаді. Відкриття кухні було в 2002 році. Пізніше, в 2005 році, будівля була перебудована, тому що була в поганому стані. Закладом керує Гецінгер Еріка, яка є директором Мукачівського Карітасу. На протязі цілого року, від понеділка по п’ятницю готують 80 обідів на кухні. Готування обідів добровільне, волонтери щоденно міняються на протязі тижня. Для 35 нужденних обіди розвоз’ять двома велосипедами, другі обідають на кухні. В закладі є можливість здати одяг на миття, також для бідних тут і шиють в разі необхідності. Кошти: 0,41 EUR/обід/день. Держава закладу допомогу не надає.

3. Харитативна їдальня в м. Виноградово

Організація заснування закладу є заслугою о. Тігомера OFM (місіонер з Угорщини). Кухня відкрилася в 1993 році. З самого початку і до тепер діяльність закладу було забезпечено з допомогою закордонних пожертвувань. На протязі цілого року, з понеділка по неділю щоденно готують 180 обідів на кухні ( в суботу готують і на неділю також). Готування обідів оплачується працівникам. 85 нужденним обіди розвозять велосипедами, другі приходять за обідами до кухні. Кошти: 0,77 EUR/обід/день. Держава надає мінімальну допомогу закладу.

4. Харитативна їдальня в м.Тячево

Організація заснування закладу є заслугою сестри Анна Поп (монахиня місіонерка з Угорщини). З самого початку і до тепер діяльність закладу було забезпечено з допомогою закордонних пожертвувань. На протязі року з понеділка по п’ятницю щоденно готують 102 обіди на кухні: 80 обідів школярам (під час літніх канікул перерва), 22 обіди лежачохворим розвозять мопедом ( на протязі цілого року). Готування обідів оплачується працівникам. Кухня запезпечує роботу 6 працівникам. Кошти: 1,61 EUR/обід/день. Держава закладу допомогу не надає.

5. Харитативна їдальня в м. Свалява

Організація заснування закладу є заслугою сестер вінцентків (монахині місіонерки з Словакії). Кухня відкрилася в 2003 році. З самого початку і до тепер діяльність закладу було забезпечено з допомогою закордонних пожертвувань.  На протязі року з понеділка по п’ятницю готують 16 обідів, які розносять старшим, самотнім, нужденним людям. Готування обідів добровільне. Раз на рік нужденним організовують святкову зустріч. Держава закладу допомогу не надає.

6. Харитативна їдальня в смт. Кобилецька Поляна (Рахівський район)

Організація заснування закладу є заслугою Мачек Сідонії, директора карітасу в Кобилецькій Поляні і о. Домонкош ОР (місіонер з Угорщини). Кухня відкрилася в 2001 році в будинку дитячого садку, із за відсутністю приміщення. З самого початку і до тепер діяльність закладу було фінансовано з допомогою закордонних пожертвувань. На протязі року з понеділка по п’ятницю щоденно готують 15 обідів голодуючим дітям. Батьки не дбають про цих дітей і здебільшого вони є алкоголіками. Кошти: 0,62 EUR/обід/день. Держава закладу допомогу не надає.

7. Харитативна їдальня в смт. Вишково

Організація заснування закладу є заслугою Йосипу Гор, директору карітасу в Вишкові. Кухня відкрилася в 2001 році, в тому приміщенні, який Карітас побудував для циган які живуть в таборі.  В цьому будинку відкрилася школа з декілька класами. Більше дітей ходить до школи, якщо дістають обіди. Щоденно готують 60 обідів. Кошти: 1,15 EUR/обід/день. Держава закладу допомогу не надає.